31 januari 2013

Vila lite...

Så går en dag ifrån vår tid och kommer icke mer...

Äntligen fredag! Eeeh..torsdag...fast eftersom jag är ledig i morgon så är torsdag som fredag för mig, är ni med? ;) Fast jag hostar en del, vet inte om jag håller på att bli förkyld, är tröttröttrött. Fast förkylningar brukar ju inte börja med hosta? Nåja, jag får se hur detta utvecklar sig. Nu ska jag bara vila i tre dagar i alla fall! Vila och läsa...och drömma om varmare tider! Fast idag har det varit soligt och några plusgrader, men blåsigt och då känns det rätt kyligt. 


Om några månader kan man gå ut och fota såna här små saker! Kulkul! 

30 januari 2013

Att se bra ut!

Denna bild är från exakt två år sedan: 

Det är en del is och snö ute nu, men idag har det varit plusgrader, blåst och sol och det tar på snön...Det var härligt att cykla ner till stan i morse (medvind) och helt bara cykelvägar! Det gillas! 

Jag borde nog skaffa nya glasögon också...jag får skjuta dem längre och längre upp när jag ligger och läser. Allra längst ner på dem ser jag bäst då! Vanlig vardagsanvändning märker jag ingen skillnad vid, men det är det där när jag läser...Suck, jag avskyr att prova ut och framför allt VÄLJA nya glasögon. Det är så viktigt att de sitter bra också och inte klämmer någonstans (jag är en liten prinsessan-på-ärten när det gäller glasögon) 

Så nu får jag se (hehe) om jag kan masa mig in till nån optiker nån dag. (Sen är det ju inte gratis heller precis...även om jag brukar välja nåt sånt där paketpris)

28 januari 2013

Flera jag känner!

Jag skrev i det förrförra inlägget om vänner jag mött genom bloggen...Det finns ju fler kom jag ju på! Lambergsfrua inte att förglömma! En mycket trevlig dam som bor här i stan och som bjuder hem mig då och då för en stunds "tjöt" på hennes och mannens fina balkong! Många av dem jag har träffat genom bloggen har jag ju blivit "vän" med på facebook också, och det är kul det också! Sen har jag ju Pytteälgen som jag visserligen bara träffat en gång (hon är inte härifrån) men vi umgås lite sådär på facebook. Vi "träffades" förresten på Bokcirklar.se som jag tyckte var roligt förr. Det finns flera från bokcirklar som jag har träffat "på riktigt", flera gånger till och med ;)

Idag har det varit plusgrader hela dagen! Slask, slask...jag gillar! Det var visserligen inte plogat på cykelvägen här utanför i morse, men jag kämpade mig fram ner mot stan, och när jag åkte hem så hade det töat undan ordentligt. Härligt! 

Här är en bild från den 20:e januari förra året, då ville jag tydligen ha en primula! Får se om det blir nån i år...Snart är det väl så milt att jag kan ställa ut den på balkongen! :D


27 januari 2013

En vintersaga...

Jag låter bilderna tala för sig själva, lägg märke till pippin vid pilen...







26 januari 2013

Bloggeri, bloggera

Sofie skriver om sina stapplande steg ut i bloggvärlden, hon började blogga 2007, vi har en annan gemensam kompis och hon sa till mig att kolla på Sofies blogg, jag fick inspiration och startade min blogg i november 2008.

HÄR är mitt allra första inlägg, böcker och blommor..jojo...men det är ju det som jag är mest intresserad av! Och så foto då, fast inte så jättenördig att jag måste ha dyr utrustning, utan jag fotar mest med min lilla Panasonic! 

Jag har ju fått en annan vän genom bloggen också: Mimmi, vi umgås en hel del och chattar ofta via mobilen. Sen är det ju en del andra som man tycker att man känner fast man aldrig har setts live...Så jag ångrar inte att jag startade min blogg! Jag har nog inte så jättemånga läsare, men det gör inget, jag orkar inte följa så många fler än de jag har nu, det tar ju lite tid att läsa...och kommentera...

Idag har jag träffat nämnda Sofie på bibblan och tjötat lite, vi ser ju fram emot våra (irr)färder i skogarna runt Karlstad när Friska Karlstad drar igång i april! Spännande! Vad möter vi i år tro? Ett troll kanske ;) 


Igår var jag på Café August för första gången i år, det var ett band som heter Gretas som spelade Beatleslåtar, de är riktigt roliga! Nu är det musik där varje helg och jag kommer att gå dit ofta! Ikväll är Jack Vreeswijk och Love Tholin där, men då ska jag tyvärr inte dit...

25 januari 2013

Plattan i mattan!

Det är fortsatt svinkallt här i Kallsta ;) fast idag är det rimfrost på träden så jag KANSKE går ut och fotar lite. Tror jag...Jag avskyr ju kyla även om det är soligt, men imorgon ska det bli liiite mildare och jag hoppas på ännu mildare snart.

Fast löpsedlarna skrek ju ut att "Nu blir februari rekordkall!!" Suck...men februari ska väl gå över den med och sen är vi inne i mars, som är en betydligt trevligare månad, då värmer ju solen lite mer också! Javisst, ja, jag skrev ju att jag inte gillade solen...men det gör jag ju, bara den värmer mig, och det gör den ju INTE på vintern.

Jag hade hemma jobbets Ipad häromdagen och försökte lära mig lite hur den funkar, men jag blir inte riktigt klok på den...jag har ju aldrig haft en Appledator eller Iphone heller, så det är väl det kanske. Men det kanske är bra med en sån där platta om man kan anpassa den efter sina egna personliga data. Jobbplattan har vi bara för våra deltagare att träna lite olika spel på och så, och spelen, det kommer ju upp hela tiden att man ska köpa till mer grejor och så (om man vill) men det vill man ju inte. Sen MÅSTE man ju ha ett konto kopplat till en Ipad också...Så nån sån känner jag inte alls för att skaffa själv! 

Frågor på det? :D

23 januari 2013

Att bussas

Jag satt och gick igenom en himla massa bilder på datorn och jisses, vad bilder jag har...Många är ju dubletter eftersom jag ofta gör om bilderna och då sparas ju originalet automatiskt, på gott och ont. Gott därför att jag kan behöva bilden i originalstorlek, men på ont därför att det sparas en massa onödiga bilder också...

Bilden här nedan är tagen i april för några år sedan och kraftigt beskuren och omgjord i Photoscape. Vilken kamera det var minns jag inte ens....

Vädret är fortsatt vintrigt (-12 nu) och ska väl så vara i några dagar till, innan mildare luft ska strömma in (Halleluja!!!) Jag har fått åka buss i två dagar och gillar det INTE! Först är det en tjej som alltid står och röker vid busshållplatsen och slänger ciggen i sista minuten innan bussen kommer. En gång råkade hon sätta sig bredvid mig och jag var tvungen att byta plats :P Det luktar så j-a illa! 

Sen har bussen varit försenad från stan så jag fått vänta i kylan i minst tio minuter extra! Skandal! ;) Annat är det när jag cyklar...min lilla cykel är aldrig försenad och inte släpper den ut några avgaser heller! Så - bara det blir över -5 så cyklar jag, underlaget på vägen är inga problem nu! 

22 januari 2013

Boktips!

Jag måste bara rekommendera Louise Penny, en kanadensisk författarinna som skriver deckare med den lite egensinniga överkommissarie Gamache i huvudrollen. Hennes första bok på svenska heter Mörkt motiv och utspelar sig i den lilla staden Three Pines i Kanada. Den jag läser nu heter Nådastöt och utspelar sig i samma stad! 

Jag gillar verkligen hennes sätt att fånga de olika karaktärerna i böckerna, de är i samma anda som Agatha Christies deckare tycker jag. 

Det är vinter i Three Pines och byn ligger under ett täcke av snö. Den årliga curlingturneringen är i full gång på den frusna sjön när en fasansfull upptäckt görs: mitt bland åskådarna på isen ligger en förkolnad kropp. (från Wahlström och Widstrands hemsida)

20 januari 2013

Runda på stan!

Eftersom jag hade bestämt med Mimmi att vi skulle träffas på stan och fota/fika (jag såg mest fram emot det sistnämnda) så cyklade jag ner till stan, det var ju "bara" -3 ute...Som synes sken sola i Kallsta också på vår runda runt museet! Den blev inte så lång, vår fotorunda, mest beroende på att jag tjatade: "Brrr, det blåååser, nu går vi inåt stan!" ;)
Fotot ovan är taget med HDR...tror jag...Mimmi visade mig det på kameran (vi har likadana Panasonic) och jag provade lite, men nu kommer jag inte ihåg vilka bilder det var...Jag visade henne hur man zoomar in 80x!

Här hittade vi hajen i Hitta Nemo...tror jag...fast den var rätt tandlös!

Isiga blommor fanns det också! Vi hoppas att den här sorten är frosttålig...

Nedanstående örn är inzoomad 80x med kompakten! Inte så illa, om man inte ska förstora upp bilden alltför mycket...

En del tyckte dock att det var kul att leka i snön...

Vi såg lite vårtecken...tror vi...Ja, att det droppar från en ränna visar i alla fall att solen värmer lite! 

Sen (äntligen) gick vi till Waynes coffee och fikade...Jag tog en hasselnötslatte, det är så himla gott, inte behöver man nåt kaffebröd till heller då  tycker jag! 
 Sen blev det en liten runda i diverse affärer för att se om vi hittade något vi inte visste att vi behövde...och det var det! Jag köpte ett nytt tangentbord till datorn på rean, för det jag har är faktiskt jättegammalt och fungerar inte alltid...

Sen cyklade jag hemåt och stannade och fotade en HDR-bild...tror jag...jag måste kolla lite bättre en annan gång ;)

Lån mi nylonlin

 Igår var det en vacker dag (fast kall -15 på morgonen) Men om man står innanför balkongdörren kan man ändå fota lite vackra saker, tex en soluppgång bakom den berömda fågelbjörken! 


 Istapparna klamrar sig krampaktigt fast vid balkongtaket! De har sett likadana ut nu i flera dagar! 

Men om man tittar lite närmare så är faktiskt inte alla precis lika: 


Rimfrost i träden var det på morgonen också: 
Och småfåglarna gillar att sitta högt upp i björken och..värma sig antar jag! 

På kvällen åkte jag ner till stan (ej cykel!) för jag hade köpt biljetter till nyårsrevyn Men heja! som går på Scalateatern. Innan den började så åt vi på den anrika restaurangen Freden här i stan. De är kända för sin goda mat och den har då inte blivit sämre med åren! Den har legat vid Stora Torget sen nån gång på 60-talet. 

Jösses, vilken god mat, jag tog en fläsknoisette med beasås och sambon biff med lök, och det var väldigt bra tillagat! Biff med lök kan vara lurigt att beställa, inte alltid det är bra kött...

Nåväl, showen var väldigt bra den också, det skojades med lokala företeelser och även icke-lokala, såsom bankernas ovilja mot kontanter och invandringspolitiken "här är vi lika orättvisa mot alla" som de uttryckte sig, haha! 

Och en värmländsk ordvändning som är svår att överträffa: "Lån mi nylonlin" på melodin Only the lonely, haha. (Låna mig nylonlinan på svenska ;) 

Gå gärna och se denna show, ni som inte sett (och bor häromkring) de ger några extraföreställningar, för det var fullsatt så vitt jag kunde se igår! 

19 januari 2013

Boktips

Jag har nu läst denna bok om Olle Möller. Det är en bok i romanform som innehåller fakta som författarna har letat efter i andra media om detta fall, som verkar vara ett av de största justitiemord i Sverige. 
Boken utspelar sig under 40-60-talet i Sverige och det rådde en annan tidsanda då än nu. Polisen ville sätta dit någon för det hemska mordet på den 10-åriga flickan Gerd (och senare också Kerstin och Rut Lind) och struntade i viktiga vittnen. Sen var det vittnen som kom fram vid rättegången och "tyckte att Möller såg skum ut, de hade sett honom i tidningen" osv... 

Som den kriminalhistoriskt intresserade jag är är det ju inte första boken jag läser om Olle Möller, men denna roman var väldigt intressant tyckte jag! 

Själv tror jag inte för ett ögonblick att han var skyldig, han hade oturen att ha en liknande bil som den verkliga mördaren, och flera andra detaljer. Sen var han tydligen flörtig och skrytsam, men det är ju inte kriminellt...


18 januari 2013

Rensat och slängt!

Titta så fin min lilla rucola har blivit! Jag sådde lite frön i en kruka den 13:e och de kom snabbt upp...men nån sallad i helgen blir det nog inte, men kanske nästa helg! 

Jag fick lust att skruva på närlinserna och testa lite...det här är med 10x, ser ni vad det är?

Jo, en liten kant av min Saint Paula! 

Här är det lite grönt och fint, solen lyste på min bambu idag! 

Själv har jag varit riktigt duktig och rensat på vinden! Det blev nog bortåt tio kassar med diverse bröte som jag bar ut till containern här ute! Vinden ligger på fjärde våningen och vi har ingen hiss...så jag fick lite motion idag! Nu är det lite mer framkomligt uppe i våra förråd (vi har två) fast bland krukorna skulle jag kunna rensa lite mer...man behöver ju inte spara så himla många! Framför allt inte de där plastkrukorna som man blommor man köper sitter i...Nåja, containern står kvar tills på tisdag, jag kanske får ett ryck till innan dess! 

Jag hoppas att de som tömmer den sen sorterar lite...för det är verkligen blandat skräp som ligger där! 

17 januari 2013

Tulpan och spel

Jorå, nu har spelet kommit! Två dagar tog det från Adlibris, bra ställe det där tycker jag. OM jag nån gång köper böcker gör jag det därifrån! Och alla sidor var med nu i spelet, det kollade jag med en gång! Vi har dock inte spelat det än, kanske blir det ikväll. 

Lite bildlek med tulpaner. Inte nya bilder och inte kommer jag ihåg hur jag gjorde heller! Det var i alla fall i Photoscape, bästa fotoprogrammet enligt mig. Gratis är det också! 



Idag har jag faktiskt kunnat cykla igen, tjoho! Ganska okej underlag på g/c-banorna, bilvägen är som alltid mycket mer snöfri...Men det är en sån frihet att cykla och kunna stanna till vid nån affär..och på bibblan..

I morgon ska jag sova rensa på vinden hela dan...

15 januari 2013

Väntar på...

Inget spel anlänt än...men man kan följa det på sin lilla väg till mig och jag ser att det antagligen ska levereras i morgon! Om jag får hämta det på Pressbyrån eller om brevbäraren är snäll och tar med det hem återstår dock att se...

Jag väntar mest på grönare tider...suck...nu är det minusgrader och en massa snö som dräller ner. 

I morgon ska det ätas semmeltårta på jobbet, kanske jag tar en liten liten bit, jag är inte överförtjust i semlor...men det måste man ju inte vara heller! 


14 januari 2013

Jag får spel!

Ja, alltså, jag får hem det här snart från Adlibris:

(Bild lånad från Adlibris)

Vi har ju haft spel nr 1 i några år nu, och spelat det mycket. Före jul såg jag att detta spel nr 2 fanns på Obs på Bergvik och till extrapris också! Jag köpte det direkt till sambon som fick det i julklapp. Nåväl, vi började spela det och märkte snart att det fattades sidor! Men va fa...Det visade sig vara felhäftat och c:a 200 frågor fanns inte. Kvittot? Mjae...det hade jag ju slängt, jag var ju säker på att vi skulle ha kvar det här...annars brukar jag vara noga med att spara kvitton. 

Tillbaka i affären med spelet visade det sig att de kunde spåra På spåret (hehe) för att jag hade dragit Medmera-kortet! Men det visade sig då att spelen var slut...När jag var där häromdagen fanns de inne, men nu 60 kronor dyrare! Grrr...så jag väntade lite och nu har jag beställt ett från Adlibris för 225 kronor! Bästa pris jag kunde hitta...

De här spelen är jättekul tycker jag!

Så nu väntar jag som sagt på att få spel! 

13 januari 2013

Rensat!


Idag har jag feng-shuiat bort en massa kläder! Jag rensade i byrålådorna och bestämde mig för att jag inte behöver ha kvar gamla kläder från 80-talet...Det var inte många, nån gammal t-shirt och ett par Helly Hansen-sockar! Jag fick även ihop en kasse med användbara kläder som jag tänker lämna till Stadsmissionen.

 Här inne är det varmt så jag har nästan aldrig sockar på mig och t-shirts använder jag bara när jag målar eller nåt..

Jag har även rensat i min frölåda, alltså en liten låda med fröer...nu fick jag för mig att så rucola, så jag ska berätta om den kommer upp! När jag skulle kolla på påsarna så märkte jag att nåt dummhövve (moi) hade öppnat påsarna i botten och inte förslutit dem ordentligt, så en del fröer föll ut lite här och där...

Det är ju så himla kallt ute (-6 nu) så att gå ut om jag inte måste finns inte i min värld. Men i morgon måste jag ju ut och gå till jobbet. Få se om jag cyklar eller tar bussen. Det är en sån frihet med att cykla, när man ska till bibblan eller handla lite på vägen hem.




12 januari 2013

Att shoppa

Jag kan meddela att det i alla fall var en av mina vänner som kände igen det här OMA :D Och så min systerdotter, men det är ju inte så konstigt, hon hör ju till familjen...men det kan väl inte vara ett helt okänt fenomen?

Nåväl, idag var jag och kompisen/grannen på kärringarally! Tre timmars shoppande! Ja, vi shoppade faktiskt inte på alla ställen, och inte dyra saker heller. 

Lite blommor blev det på Plantagen, de hade halva priset på gröna växter, och Saint Paulan kostade bara 20 kronor, det var så fina färger på den. 


Pilean nedan har jag ställt i en gammal glaskaraff, som jag har hällt vatten i. Kanske letar det sig några rötter ner till vattnet...

Orkiden nedan är en "Ikea-orkide" som blommar om! Blommorna har suttit kvar jättelänge. Jag har en annan liten orkide, men den står på sparlåga. Denna här var ute på sommarbete på balkongen i somras och verkade gilla det! (Nej, Mimmi, jag ska inte ställa ut den här nu ;)

11 januari 2013

Att oma!

Det dök upp ett ord i mitt huvud igår (inte helt ovanligt). Det var ett ord som min mamma (och mormor) använde när de satt och spelade kort (poker) och någon (ofta jag) satt bredvid och "gav tur" till den som spelade. OMA var ordet alltså. O uttalar man som i OLA. Jag vet att man säger oma och opa om mor- och farföräldrar söderut i Europa, men detta ord har ju inget med det att göra, utan ren "ge-tur". 

Någon annan som känner igen detta och som kanske har ett annat ord för denna företeelse? Mormor kom från Östersundstrakten om det kan ha någon betydelse...och sen bodde hon i Roslagen. 

09 januari 2013

Tigrar

Nu måste jag bara dela med mig av en fantastisk bok, nämligen Tigrar i rött väder av Liza Klaussmann. (Bara titeln gjorde mig yr...)
Boken är en dramatisk thriller, men ändå väldigt layback. Den utspelar sig på den amerikanska östkusten under ett antal år och man får följa de två kusinerna Helena och Nick och deras familjer. Det visar sig att det är en hel del som inte står rätt till hos ganska många personer. 

Familjehemligheter är bara förnamnet kan man säga! Jag gillade språket och sättet den var skriven på, man fick följa flera personer under samma händelser. 

HÄR kan ni läsa en längre recension av boken


08 januari 2013

Bävrar!

Jag kan stolt meddela att min dator är som ny igen! Och det är bokstavligt talat...jag fick göra en hel systemåterställning så den blev som fabriksny. Då funkade allt som det skulle! Fast nu har jag två månader av McAfee-virusskydd igen..hm...men jag ska vara supernoga när det går ut och inte bara ta bort det! Huu...Nu ska jag bara plocka bort alla spel som finns inprogrammerat i Windows 8...det är en jobbdator och i den behöver jag inga spel! 

För övrigt kan jag meddela att bävrarna är vakna! Här nedan låg det en stor nergnagd björk igår och den låg kvar i morse, men nu är den bävermat! 

Hålet där de antagligen går upp ur isen: 

Nu går ju inte bävrar i ide under vintern precis...är det milda vintrar, som nu, med lite is och snö så är de rätt aktiva. Som synes...

Och så lämnade jag tillbaka en bok idag, som jag läste c:a 10 sidor ur igår, den var så konstig så jag orkade inte mer, Psykbrytaren hette den, någon som läst? 

07 januari 2013

Datorkrångel

Idag är jag lite trött på datorer som trilskas...eller rättare sagt, det är virusprogrammet som trilskas i min laptop. Den är ju ny och i den var det inprogrammerat ett Mcafeevirusskydd...det skulle gå ut om nån vecka och då tyckte jag det var lika bra att ta bort det nu och sätta in något annat. Jag vet ju att man ska ta bort ett virusprogram innan man sätter in något nytt...

Nu var det inte riktigt så enkelt...när jag gjort det och satt in Panda istället (som jag har haft på min stationära länge utan problem) så kom jag inte längre åt de funktioner som Windows 8 hade! Mejl, kontakter och annat synkat. Märkligt. Internet kom jag åt utan problem däremot...

Så nu står den och ominstallerar sig...det tar eeeevigheter! Få se om det blir bättre sen! Grrr...hatar sånt där krångel...

Nån annan som har erfarenheter av detta? 

05 januari 2013

Himmel!

En himmel har ni väl aldrig sett förut? ;) I morse vid åttatiden var den i alla fall så här fin från min balkong som har sydostläge: 

Den bleknar sakta bort och övergår i att bli solig! 

I sydväst sitter en skata under månen: 

Mina pelargoner på vinden blommar...så jag klippte av dem och de fick komma ner till mig. Det är rätt ljust på vinden, fast bara runt 10 grader, så de får lite vatten då och då. De är långa och rangliga och ska klippas ner sen. En rosenbegonia och en nedvissnad klöver har jag däruppe också. 

Glaset de står i är lite speciellt, det är tenn (tror jag) och små akvariefiskar är det som simmar omkring på utsidan, haha! Små snapsglas eller nåt är det, ganska gamla, typ 50-60tal eller nåt. 

Fåglarna i björken börjar få vårkänslor och leva rövare! 

Idag vet jag inte vad jag ska hitta på...kolla bananskal kanske? Men först ska jag städa lite!