17 januari 2010

Med en enkel tulipan...


Det var Lasse Lönndahl som 1958 sjöng in denna svenska version av Tulpes aus Amsterdam! Tulpanens dag var i fredags, den 15 januari! När tulpanerna kom till Sverige är tydligen ovisst, men Olof Rudbeck hade 1685 så mycket som 38 olika sorters tulpaner i sin trädgård i Uppsala (enligt Wikipedia). Det finns ett hundratal olika arter av tulpanen och utöver det en mängd olika hybrider och sorter.
Själv minns jag denna sång från fjärde klass då jag lyckades komma med i skolans kör (fråga mig inte hur, men jag tror att det var så att alla som hade minst 4:a i musik kom med) och vi gjorde ett framträdande i skolans aula och jag stod nog längst bak och mumlade ;) Jag var dock inte utklädd till tulpan, men hade en rosa klänning på mig!! Tulpanrosa... :D

9 kommentarer:

Mimmi sa...

Jag har för mig att jag läste nån stans om att det var tulpanens dag ,, jag tyckte det var lite för tidligt för jag förknippar tulpanen med våren :) och 15 Januari .. då är det INTE VÅR _= Men det var fina kort på dom ..även om man nu inte såg så bra på den sista ;) kram

Anonym sa...

Jag köpte tulpaner idag..bra pris endast 39 kronor för tio stycken!

Ja Alfie har blivit trist..dom borde piffa upp stället!

Ha det gott!!

/ninni

AnnaKK sa...

Pling-pling... Det ringer en klocka nånstans ang tulpaner, men jag får ändå inte riktigt fram svaret... Men jag TROR faktsitk att de var hårdvaluta för många hundra år sen!? Måste nog surfa lite på den saken... :-) Återkommer om jag hittar nåt intressant!

Vackra blommor är det iallafall!!!

Anonym sa...

Länk: http://www.popularhistoria.se/o.o.i.s?id=52&vid=275

:-)

/AnnaKK

mammakero sa...

Snygg redigering av tulpanerna! Speciellt den översta!!
Nuförtiden kostar inte tulpanerna alls i närheten som på 1600-talet!
Det bästa med tulpaner är att de finns i så många färger och utseenden!

soffie sa...

Tulpaner är vår för mej så det är med glädje jag får en bukett redan i januari,
tjohej

Pialotta sa...

3 buketter för 99 pix.. ja sa inte nix, utan vidare smet de ner i kundvagnen;-) Älskar ju tulpisar i alla de färger.. men är nog mest förtjust åt det vita hållet..
Vår kära gamla Lasse Lönndahl.. det var tider det.. mammas stora idol vid sidan om Gunnar Viklund minns jag som barn..
ha de o välkommen hem Ditte;-)

mimmi sa...

Funderar lite på om din själ har hittat hem än ? sist var den ju vid bagage utlämningen ..så den borde väl vara hemma nu :)

AnnaKK sa...

Hejsan!

He-He... Märks det att jag gillar att lägga på en massa texturer mm på fotona??? 8-D

Effekten finns kanske i något on line-bildbehandlingsprogram, men annars är det inte så svårt att mixtra med själv. Men man behöver ha ett program där man kan ändra optaciteten (genomskinligheten). Sen är det i princip bara att lägga ett foto över ett annat och dra lite i reglagen och se vad som händer. :-)