17 juli 2011

Boktips!

Det har varit alldeles för lite boktips här känner jag, så nu kommer det ett:
Snöblomma och den hemliga solfjädern av Lisa See 
I Hunanprovinsen i Kina föds år 1823 två flickor, Lilja och Snöblomma. De är som alla döttrar värdelösa och har endast en uppgift i livet - att bli goda och duktiga hustrur. För att höja sitt värde på äktenskapsmarknaden måste flickorna, genom fotlindning, uppnå perfekta liljefötter.
På varsitt håll genomgår Lilja och Snöblomma den smärtsamma ritualen. De kommer från olika byar och olika familjeförhållanden men ödet griper in och de båda flickorna anses perfekt matchade för att bli likasystrar, laotong..
Lilja får ett meddelande i nu shu, kvinnornas hemliga skrift, på en vacker solfjäder från Snöblomma. Solfjädern kommer att följa dem åt genom livet och bära berättelsen om deras gemensamma liv, nedtecknat i nu shu.
(Lånat från Bokus)

Boken är en intressant resa i 1800-talets Kina och jag var tvungen att då och då titta på mina fötter och känna tacksamhet över att jag faktiskt kan vifta med tårna! Seden att snöra fötter försvann först på 50-talet i Nu shu-provinsen.

Flickorna fick sina fötter lindade av sina mödrar så tidigt som i sexårsåldern. Man värmde fötterna i vatten och lindade sedan tårna (inte stortån) bakåt så att tålederna och sen fotvalvet bröts. Denna process fortgick i flera år innan foten ansågs färdigformad och var endast 8-10 cm lång! En del fötter gavs benämningen lotusfötter och var ännu mindre...

Denna fotform ansågs vara ytterst erotisk och var också en symbol för rikedom eftersom en flicka med snörda fötter knappt kunde gå och ännu mindre arbeta (på fälten o. dyl) 
(bilder lånade från google...eller hur man säger)

Fast, tja...modet idag är inte så långt efter i knäppighet! 

6 kommentarer:

i stora drag sa...

Det gör så ont i en när man läser om denna barbariska seden! Just den här boken har jag inte läst, men väl någon annan om samma ämne. Fruktansvärt är det!

Nu påminde du mig om jag ju skulle lägga ut mina senaste lästa på hemsidan! Gör det mest för min egen skull egentligen, för sidan är ganska avsomnad.
/Pia

Mimmi sa...

Det är så hemsk när de gjorde sånt ..jag hoppas verkligen att det är borta .men jag har tyvärr läst om att på vissa ställen kan de göra så än ..men jag hoppas på att de har fel de som har skrivit det
kramiz

Lambergsfrua sa...

Åh tack för tipset! Den boken låter mycket intressant.
Jag har just läst klart "Trollkarlens trast" av Martin Davies. Intressant, spännande och annorlunda. Två parallella historier från 1600-talet och nutid.
Har börjat med "Den förfördas hemlighet" av Gioconda Belli. Känns lovande.
Kramar!

♥ Carina ♥ sa...

Vilken idiotisk sed. Då tror jag att jag föredrar den nedre bilden. Där kan man i alla fall ta av sig skorna om man får ont i fötterna...

AnnaKK sa...

Om vuxna människor vill plåga ner sina fossingar i skor som den på den nedre bilden så är det väl okej, men att mödrar pinar sina döttrar på det där viset som i Kina förr i tiden. Fy f-n! Det är ju nästan i klass med omskärelserna som fortfarande pågår på många håll... 8-X

Här har det regnat lite smått till och från under dagen, men nu ikväll har det blivit rätt fint. Så hoppas det håller i sej, och gärna blir ännu bättre, tills imorgon. :-)

Visst hamnar man själv i andra fotografers skottlinjer emellanåt - men det kan jag bjuda på med tanke på att jag i min tur ofta redan har förevigat dem! ;-)

soffie sa...

usch så grymt ,fy vilka galna ideer folk har och att det får genomslagskraft är ju så sjukt,
tack för boktips,
kramen