03 mars 2010

Boktips!

Från IX till V av Vicki León

Jag läser just nu en intressant bok om yrken i det gamla Rom! Man kunde t.ex. bli GLADIATRIX (kvinnlig gladiator) Många kvinnor var indignerade över att inte dom också fick slåss och "visa sin tapperhet med sin cape och sitt svärd" (citat från Ferdinaaaand) Det fanns en lag som förbjöd kvinnor att framträda på arenan, men det var många kvinnor som struntade i den!

Andra intressanta yrken var ARMHÅLSPLOCKARE (jodå, vaxning var ett måste för många redan då) eller BEGRAVNINGSCLOWN (han var mimare och framställde en imitation av den döde, begravningar var ju så dystra och de närvarande behövde muntras upp, ansågs det!) TIDHÅLLARE (under rättegångar behövdes det en person som höll reda på tiden, genom att titta på en s.k. klepsydra, en slags vattenur, där vattnet sakta rann ner från en behållare till en annan)

Den här boken är riktigt underhållande och man kan göra många jämförelser med dagens samhälle!  
Denna dam torde haft en duktig ORNATRIX (hårfrisörska) som ordnade dessa lockar...Det var besvärligt att bleka håret (vätesuperoxiden var inte uppfunnen) och man mixtrade med duvlort och aska och urinschampo! Hårförlängningar var inte ovanliga då heller...och man hade ofta hår från kvinnliga fångar från den höga nord! :D
Här slogs GLADIATORER och många slavar arbetade i mörkret under amfiteatern (på bilden ovan är golvet borta) med att då och då släppa ut vilda djur som skulle slita varandra eller dödsdömda i stycken... 
Huvudlösa VESTALER på Forum Romanum. Vestalerna hade bl.a. som uppgift att vakta den heliga elden och att medla mellan personer som råkat i bråk.
Forum Romanum, historiens vingslag susar över denna plats...

3 kommentarer:

mimmi sa...

Det var väldigt så beläst du är :) men det är inte så konstigt med alla de böcker du läser ;)
M det blåste kallt ..men när man kom i lä då var det rena vår värme ute och jag njöt :)
kram

soffie sa...

men du den boken låter ju jättebra,
Rom är en stad jag vill besöka,
ha en goo kväll

mammakero sa...

Det var en hel del rolig information du kom med! Jag läser som en kråka...eller något. "Hårförlängningar var inte ovanliga, de använde kvinnliga fångar från höga norden" läser jag högt för maken... Undrar hur det skulle se ut?!