30 januari 2012

Jäs, yes!

När katten är borta dansar råttorna på bordet, heter det...jag får mynta ett nytt uttryck: När matten är borta jäser degen ur bunken... Här hann jag hem i rättan tid! Jag brukar dock alltid ställa bunken på en långpanna (gissa hur jag lärt mig det!) så det inte är hela världen om den jäser över. Jag har ju alltid i bara pyttelite jäst och kallt vatten, men så här stor blir en deg på några timmar! (hoppas Söderdam läser detta, och lär ;) 

Men sen blev det tre såna här finisar: 
Mmmm...

Idag är det kallt...minus 8 i morse, så nån cykling till stan blev det inte. Och det ska ju fortsätta vara fimbulvinter ett bra tag, så jag kröp till korset och köpte ett 14-dagars busskort... 


Hoppas det blir lite varmare snart...

12 kommentarer:

Unknown sa...

Oj då, tur att jag aldrig gav mig på det här med bakning...

Mimmi sa...

Bröd har jag bakat ..med ganska bra framgång..ibland.. men kanel buller..det går absolut inte.Har du öppnat ett bageri undra den som sitter här bredvid mig ;)
Ja det är nog bäst att åka buss nu enligt den väder prognos man har sett och hört.
kramizz :)

Anonym sa...

Vilka fina limpor det blev! Lite avundsjuk är jag allt, för MiML har inte känt för att baka på ett tag. Att jag skulle ge mig på det vågspelet är inte att tänka på;)
Klokt av dig att satsa på bussen några veckor nu. Kylan ska hålla i sig spår SMHI och när det gäller negativa spådomar brukar de för det mesta ha rätt.
Stor kram,
Lambergsfrua

Lambergsfrua sa...

Nej! Nu tryckte jag fel igen. Jag är INTE anonym!
Kram,
Lambergsfrua

soffie sa...

blä för kylan som är nu ,å mums med nybakat får nog komma på en provsmakning nån dag:)

Gunnar sa...

Oj! Det var bra fart på den jäsningen. Det brödet ser verkligen gott ut. Längesen vi bakade nmatbröd hemma men nu när jag är pensionär borde jag hinna med det. Godare och billigare än köpebröd skulle jag tro.

AnnaKK sa...

Jisses vilken deg! :-D Och nu känner jag nästan lukten av nybakat också... Mmmm!

Sån där fart på jäsningen lyckas jag aldrig få, men så har jag ingen större talang för att baka heller... <:-) Nu är det ganska länge sen sist, och häromdagen kastade jag bort ett jästpaket som glömts bort i kylen och vars bäst före-datum var passerat med gott och väl en månad. Tanken var att det skulle ha använts till lussebullar i december... <:-)

Och nu när bensinpriset snart passerar 15 spänn, så ska jag äntligen börja cykla till jobbet - har jag bestämt mej för! :-D Fast först får det bli vår och lite varmt igen, förstås...

mammakero sa...

ÅÅ vilka jättar till bröd! Din Jäst måste älska att vara hemma hos dej om det jäser så mycket av lite!
Det är för att bilderna är så stora som det tar lång tid att ladda upp. För annars har jag inte ändrat något i bildhanteringen...

i stora drag sa...

Oj, är det surdeg du har där?
Känner inte riktigt igen mig med lite jäst och kallt vatten, så det är nog inget jag har bakat. När barnen var små, bakade jag ALLT vårt bröd. Hade extra frys i förrådet också.
Ha en bra dag!

AnnaKK sa...

Svar: Jag kan inte se ett bananskal nu längre utan att tänka på dina - och för det mesta fotar jag dem också! :-D Dock är det inte alla som är speciellt fotogeniska... Ähum...?

Mimmi sa...

Väntar fortfarande på smakprov ;)
kramizz

Mimmi sa...

Men nu måste det väl ha jäst klart.. nog för att du hade en ny deg på jäsning idag ..men den har väl jäst klart nu den också ;)
kramizz :)