12 december 2011

Bandit-bok!

På bilden: Salvatore Guiliano, bandit. (Bilden lånad från adlibris)

Nu har jag läst ut boken om banditer i Italien. Det är en skrämmande skildring av livet på de tre öarna Korsika, Sardinien och Sicilien. Hedersbegreppet (att utkräva hämnd för oförätter) levde länge kvar här. De här banditerna hade inget med maffian att göra, de levde mer eller mindre ensamma ute i naturen på öarna. Ibland blev de framställda som hjältar, men deras liv var för det mesta fattigt och oglamoröst. Men de representerar frihetsdrömmar och romantik.

Författaren förklarar också hur detta för mig underliga hedersbegrepp fungerar. Man ska hämnas de mest harmlösa oförätter i flera generationer tills ingen finns kvar mer att hämnas på. Detta är ju något som härstammar från berättelser om gudar och i litteraturen. 

Boken är i alla fall lättläst och som sagt, informativ! Om det finns några banditer kvar på de italienska öarna idag vet jag inte...

3 kommentarer:

Mimmi sa...

Du får åka dit och kolla om det finns några kvar ;)
kramizz

AnnaKK sa...

Det bor nog en liten hämnare i oss alla, emellanåt iallafall - men man behöver ju inte överdriva... <:-)

Skitväder här också - men i morgon kommer ju Lucia och lyser upp! :-) Fast knappast här förstås, men man kanske kan ge sej ut och försöka leta upp en!? Alternativt en färgglad cykel parkerad till höger om ett fönster med två konstgjorda blommor i... Det skulle onekligen också vara lysande att hitta! ;-)

söderregn sa...

Ja människan är knepig...och komplicerad. Garcia Marquezs bok -
Förebåd av ett dödsfall är fantastisk. Alla vet att huvudpersonen ska dö men inte han själv, vendetta i högsta grad med människors vetskap och ingen räddar den nödställde.
Kommer inte riktigt ihåg titeln men det går ju att ta reda på
om du vill läsa den.