23 november 2009


(Bilden är lånad från AdLibris)

Jag måste berätta om en bok jag nyss läst ut. SWEDE av Pauline Wolff var en bok som jag råkade passera i ny-hyllan på bibblan, och det var omslaget som fångade mitt intresse (som så ofta). Boken utspelar sig i nybyggartrakter någon gång på 1800-talet i USA. I centrum står Jan Anderson, även kallad Swede, en prisjägare med svenskt påbrå, stor, blond och iskall. I hans spår följer det också tre systrar som jagar honom av sina egna skäl. De är smutsiga, hungriga och fullständigt..galna. Av sorg och vrede. Och de skyr inga som helst medel för att nå sina mål. Boken är skriven ur flera olika personers perspektiv och det gillar jag, för då får man se samma händelse ur olika synvinklar. Denna bok grep mig och jag kommer inte att glömma den i första taget.
Man riktigt känner präriens ensamhet under en svart himmel en månlös natt när vargarna ylar (eller är det systrarna...) och en eld som brinner sakta....

3 kommentarer:

AnnaKK sa...

Hej!

Jo, jag fick ju gå och kika efter i almanackan hur det var med första advent. :-) Tänk, man blir lika överraskad varje år av att den dagen plötsligt lixom bara ÄR!?! (Ja, jag blir överraskad iallafall - men det hör väl bara till när man har typ noll-koll!? ;-) Hm...).

Surfade efter böcker på nätet igår - eventuella julklappar. Fast jag kunde inte bestämma mej, men ju mer jag funderar på det så lutar det åt att jag gör en beställning. Vore faktiskt inte så dumt om alla julklappar kunde inhandlas över nätet! Jag har varit så anti att handla påd et viset innan, men sen jag väl började så har jag verkligen ändrat åsikt. Det var väl egentligen det där med att betala med kort via nätet som jag var helt emot, men det behöver man ju inte alls göra. :-)

AnnaKK sa...

Tack för posten!!! :-)

Funderar på att stoppa dem i frysen tills vidare - fast jag ska se om jag kan hitta några goda råd nånstans (på nätet eller i nån befintlig trädgårdsbok) först. Ska bli spännande att se om det lyckas!

Blekansikte sa...

Prärien med krigande indianer för att samla skalper............tur vi inte var där!
När kommer din tårta med den lilla rosen?
Nyfiken!