06 november 2009

Som en bro över mörka vatten...


Det finns en hel del broar här i Karlstad eftersom staden delas av Klarälven. Broarna är inte höga och inte speciellt vackra heller. Dom är funktionella och det är väl det viktigaste kanske...

Men så finns det i andra städer:

BROAR...som byggdes för länge sen, när utseendet på bron var väldigt viktigt. Den här bron finns i Rom, den går över Tibern och till borgen Castel Sant Angelo där påvarna gömde sig undan Karl V:s plundring av staden. Denna borg är också sekten Illuminatis hemliga gömställe i Dan Browns bok Änglar och demoner. Fast när jag var där så såg jag varken gömda påvar eller mystiska sektmedlemmar.
Borgen (som påbörjades år 120) är rätt hög med trånga trappor upp, och nyfiken som jag är så ska jag alltid upp i allt som går (min höjdskräck har jag förträngt då). När jag kommit ut högst uppe är det luft runt omkring och då börjar svindelkänslorna komma...jag sätter mig i mitten och tittar ner i golvet och försöker ta mig ner så fort som möjligt...hmmm...att jag aldrig lär mig. (Jag vill upp, jag vill upp! säger jag alltid...och väl uppe: Jag vill ner, jag vill ner! :D)

3 kommentarer:

AnnaKK sa...

Mmm, nog är det skillnad på arkitekturen i en stad byggd under medeltiden och i en byggd under 1900-talet. Man fattar ju knappt på vissa byggnader hur det överhuvudtaget var möjligt att bygga och dekorera påd et viset som det är gjort! 8-)

Jag är uppvuxen i en stad som klyvs av en å, och alla broarna över den är också mer funktionella än vackra. Det roligaste man har dem till är kanske det årliga broloppet- en löpartävling!? (Om det nu fortfarande arrangeras... Har dålig koll eftersom jag inte har bott i den staden på över 20 år).

Mina surdegslimpor blev helt okej! Det var bara andra gången jag gjorde sådana, men i frysen finns surdeg till 18 bak till...! :-D

mimmi sa...

Jag tycker vi har fina broar här i Karlstad ju ;)
De har ju till och med satt dit många blommor för att få dom att se lite bättre ut ;)
Men det är klart .. ser man de andra broar som du visar här ..så är det ju förstås en stor skillnad
ha det så gott .. hoppas du hittade något bra på bokmässan idag :)
kram

mammakero sa...

Paris och Budapest har också jättevackra broar!!! Även om man bygger en bro för att den ska vara praktisk, så borde man väl kunna piffa till den med några vackra detaljer!!! Broar är ju byggda för att stå kvar länge!