23 april 2011

"Nu grönskar det...

 ...i dalens famn, nu doftar äng och lid" Min björk börjar bli ordentligt grön, det går så fort att jag märker skillnad på den från en dag till en annan. Lite för fort kanske...min vårhjärna hinner inte med riktigt. Fast jag njuter av värmen. Mmm...mums för en frusen själ. 
 Lillskogen i Mariebergsskogen besöktes igår ihop med systerdotter och två små troll! 
 Gungeligung! (Jag passade också på att gunga lite. Har man små barn i följe så blir det mer legitimt, liksom ;)
 Tre små grisar gingo ut på vift. Alla voro glada och ingen var gift! 
 Mycket intressant frisyr! Rena rockabillygrisen! Fast hon hette Greta...
 Tre små grisar. Här är rödluvan! Fast någon varg såg vi inte till. 
 I fågeldammen fanns det s-t-o-r-a fiskar! De lever nog gott på allt bröd som slängs till fåglarna...Det blir nog några kilo på en dag.

Sen satt jag på balkongen på eftermiddagen och vilade (ja, det behövdes även om dessa småtroll är "snälla". Fast barn är ju intensiva. Och spontana.) På kvällen cyklade vi ner till Göteborgsudden och tittade på solnedgången från klipporna. Vattnet låg stilla och isen hade äntligen försvunnit. En rördrom tutade i vassen, fast någon bild på den lär jag aldrig få! Den är ganska ovanlig och mycket svår att få syn på.
 (Bild lånad från Wikipedia) 

Rördromen förekommer i våtmarker och håller sig oftast dold i tät vass och den är mest aktiv om natten. Vid hotande fara ställer den sig orörlig med indragen hals och näbben riktad rakt upp i så kallad pålställning. I denna ställning är fågeln mycket svår att upptäcka, då den spräckliga dräkten erbjuder bra kamouflage. Födan utgörs främst av fisk och grodor. 
Äldre namn på rördrommen är träskoxe och myroxe. Förr även kallad rördrum. Drom eller drum i namnet anses härledas från fågelns dova läte.
(Från Wikipedia) 

5 kommentarer:

AnnaKK sa...

Såna där fiskar skulle jag vilja ha i vår damm! :-D Men sen är jag osäker på om de klarar sej över vintern...? Det kan ju bli både syrebrist och vattenbrist under isen vissa år... Gräskarpen vi har nu tycks hur som helst ha klarat sej ännu en vinter, för maken hade sett den göra ett stort plask häromkvällen. Ett större än vad som vore troligt att de små "gäddpinnarna" som ibland letar sej in genom inloppsröret från ån borde kunna åstadkomma... :-)

Ha en fortsatt fin påskhelg!!! :-)

Anonym sa...

Åhh den visan tycker jag är fin!

Vi hade nästan såå stora fiskar när vi hade damm.
Mängder med fina fiskar hade vi. säkert ett hundratal.
Dom förökade sig bra=)

Häftig fågel som jag inte visste fanns.
Den påminner om fågeln jag tog kort på I Thailand, minns du den bilden??
Han stod under en bänk blickstilla hur länge som helst.

Ha en underbart skön dag.kramen Ninni

Lambergsfrua sa...

Vilken härlig dag du hade i Mariebergsskogen tillsammans med släkten - men visst kan man behöva vila både öron och hjärna efter en intensiv dag tillsammans med småbarn.
Grönskan och växtligheten kommer så snabbt att man alls inte hinner med. Igår syntes inga vitsippor i den lilla dungen vid Lambergstjärnens västra sida - idag lyste vita små stjärnor därinne i det torra fjolårsgräset. Jag njuter!
Påskkram,
Lambergsfrua

Mimmi sa...

Det var tydligen en riktig bra dag för dig i går också :)
härligt att få komma ut med små barn .. så man själv kan vara barn igen utan att folk tittar konstigt på en :)
Nu funderar jag på att gå ut på en eftermiddags promenad .. det är ju fortfarande så skönt ute :)

södernöff sa...

Då har vi fått vara riktigt barnsliga båda två, jag är nyss hemkommen ifrån Borås djurpark där vi åkt tåg, ätit glass och klappat små grisar! Nöffelinöff!