19 augusti 2010

Att göra en pudel

är ju ett numera förankrat uttryck i vårt språk. Men den här storpudeln ville mest jaga katt.

Att göra en pudel är en beskrivning på en offentlig avbön, som görs på ett påfallande ödmjukt sätt. Det myntades av kommunikationsstrategen Pål Jebsen då han ombads kommentera Jan O Karlsson-affären i Dagens Nyheter i november 2002, efter att Karlsson oväntat och ödmjukt bett om ursäkt, vilket kontrasterade skarpt mot Karlssons tidigare kaxiga uppträdande.

"Han tog kommandot på presskonferensen och hade ett välgrundat manus. Han gjorde det med stor, trovärdig ödmjukhet och förståelse för reaktionerna ute i landet. Han gjorde en hel pudel - lade sig på rygg och sprattlade med benen."

Politikern Karlsson som var bistånds- och migrationsminister hade tagit emot dubbla löner och haft en kräftskiva som han lät skattebetalarna bekosta. Efter att inledningvis ha hävdat att han agerat korrekt, kallade han till presskonferens och bad då om ursäkt.

Sedan Jan O Karlsson-affären har uttrycket använts åtskilliga gånger när olika offentliga personer erkänt att de gjort fel eller bett om förlåtelse. Svenska språknämnden utnämnde “pudeln” till ett av 2002 års nya ord
(Ur Wikipedia)
Men den lilla katten som har utsett Café August som sitt andra hem, låg säkert under en stol och tänkte inte bli jagad!
Jaha...för vem då? ;) Är det nån som jagar den kanske?
"You say tomato, I say fuck you"
kan man säga...Min tomatplanta växer mig över huvudet! Det är massor med tomater på som nu börjar ta färg. Ljust orange är de än så länge. Kanske ska de inte bli mer färgglada än så heller...jag vet inte vad det är för sort. Nåja, de får hänga kvar ett tag till.

Något som hänger kvar här är regnet i luften. Det är väldigt mulet, men regnar som tur är inte. För nu ska jag snart cykla ner till stan. Jag ska lämna tillbaka "Själens..." till bibblan, det var bara en-veckas-lån på den, men jag läste ut den snabbt. Nu läser jag om Kay Scarpetta, av Patricia Cornwell, men...den är lite "tjötig" än så länge tycker jag. Få se om jag orkar med hela.

Dagens ord:
Livet är för kort för en dålig bok!

2 kommentarer:

AnnaKK sa...

Pudlar är faktiskt inte så mesiga som de (ofta...) ser ut! :-D Och en klok hund håller sej på behörigt avstånd när det gäller katter... :-)

Det är länge sen mina tomater växter mej över huvudet - nu vill de helst växa genom taket på uterymmet också! Rätade man ut dem så skulle de nog vara bortåt 3 meter höga. Men tomater är det retsamt få av... Ena sorten ska bli gul, men där är bara några små grönlingar ännu så länge. Men så länge det finns liv finns det hopp - så jag fortsätter att vattna och gödsla dem! :-) På bladverket funkar det ju som sagt var alldeles utmärkt...

mimmi sa...

Det var väldigt som din tomat planta har växt :) Att göra en pudel ..hm .. det har jag gjort många gångar :)
Jag har inte tid att vara sjuk nu :( det är en massa som jag vill göra nu och inte kan för att man mår dåligt.
hoppas att allt är bra med dig :)
kram :)