26 augusti 2010

En gammal landsväg

Via Appia antica (tror inte gatuspegeln var med från början ;)

Det finns ju en restaurang här i Karlstad som heter Via Appia (har aldrig varit där, dyyyr). MEN jag har varit på original-vägen utanför Rom! Den började byggas omkring 312 f.k. av Appius Claudius Caecus för att användas som transportväg till södra Italien. Här har det rullat många vagnar och stenläggningen har trampats av fötter på väg till krig...Man känner historiens vingslag fläkta runt här...
Längs denna väg finns också en liten kyrka, Church of Domine Quo Vadis, byggd på den plats där Jesus sägs ha träffat Petrus och där han yttrade de berömda orden: "Domine, Quo Vadis" (Herrre, vart går du). Där finns också en kopia av fotavtrycken som Jesus lämnade efter sig (jojomän, jag har sett dom!)

Längs vägen finns också ett stort antal gravmonument och katakomber. Jag var inte inne i någon här, men däremot i själva Rom. Det var en...annorlunda upplevelse. Ben av döda munkar (ja, det är klart att de var döda, hehe) hade formats till utsmyckningar i form av lampor, stora...ehh...tavlor och liknande. En del satt upp i sina munkkläder i en nisch och de verkade rätt nöjda med det. Man fick inte fota där, så jag var snäll och lät bli!

Nu har jag inte varit i Rom alldeles nyss, det var några år sedan, en januarivecka, men det var varmt där då! Över 20 grader en del dagar...härligt!

Dagens ord:
Alla vägar bär till Rom!
(ingen aning vem som sa det...en romare antagligen)

4 kommentarer:

Helene sa...

Vilken härlig gammal landsväg !!
ROM dit skulle jag vilja åka...
Ha en bra dag.
Kram Helene.

AnnaKK sa...

Mina vägar har ännu inte burit till Rom, men man kan ju alltid hoppas att de gör det nån gång i framtiden. :-)

Och under den historiska era då romarriket dominerade Europa, så var det verkligen så att alla vägar bar till Rom! :-)

Får nog säga, förresten, att jag föredrar asfalterade vägar före stenlagda - både att gå och köra på! Men ur ett skönhetsperspektiv är det ju ingen tvekan om vad som är vackrast. :-)

mimmi sa...

Men det måste ha varit jätte härligt att vara i Rom och få se detta på riktigt:)
Då hoppar jag nog över att gå in och äta här och få se det andra i stället :)

soffie sa...

å va vacker väg.
Å kul info med,till Rom ska jag nån gång innan jag dör: