04 december 2010

Dagens pausfågel är...

Fiskmås (larus canus, vilket betyder "grå mås")
Här står en sådan grå mås på ett ben och värmer sig lite i den svaga morgonsolen (som snart försvann)
En vanlig sägen är att måsen är själen från en avliden människa, och då ofta en skeppsbruten. Detta är förmodligen orsaken till att fiskmåsen på många håll ej har fått dödas. Den har också fungerat som orakel. Exempelvis trodde man i delar av Finland att det blev ett dåligt skördeår om den häckade långt från sjön, och i Torslunda i Skåne sade man att det blev ett gott år om fiskmåsen följde nära efter harven eller plogen. På flera håll tolkades det som att det skulle bli oväder om fiskmåsarna från havet flög in över land.


På Tjörn sade man förr att fiskmåsen skriker: "Se silla! Ta a! Ta a! Ta a!"
(Lånat från Wikipedia)

Många måsar flyttar söderöver, men en hel del stannar kvar, beroende på hur kalla vintrarna är. De här utanför verkar inte vara särskilt köldkänsliga iaf...

4 kommentarer:

AnnaKK sa...

Spännande historia de bär på minsann, de där fåglarna. Undrar vad det betyder när de kommer i stora svärmar till åkrar som just håller på att plöjas upp? :-) Det är ju nästan mest så en annan ser dem... Som maskande typer! ;-)

Just nu maskar jag också lite grann, men snart får det väl bli ett ryck igen så allt är klart tills gäs(s)terna dyker upp vid 17.30-tiden.

Ser lite mörkt ut ang julbord för vår del i år. Brukar ju ha ett med makens jobb, men nu blev det den där helgen på Ronneby Brunn härom veckan istället. Och det var ju god mat det också, så! :-D Julmat blir det ju hur som helst på julafton - och sen minst en vecka därefter också ( tänker på alla resterna...).

Men jag tycker absolut du ska se till att ni får av och äta julbord - blir det inget hemma så är det ju extra gott med ett borta. :-)

soffie sa...

de är äckliga måsarna när de kommer i stora flockar å de är aldrig tysta,men en ensam mås kan jag tycka är fin att se på.
krya på dej nu.

mimmi sa...

Den första bilden blev jag väldig förtjust i :).även om det är på en fiskmås ;)
Det var väldigt vilka historier det var om dom ..det hade jag ingen aning om :)

mammakero sa...

Jättefin var den första bilden! Vilket magiskt ljus! Historiorna du berättade har jag aldrig hört förr, men de var jättespännande att läsa om!