12 december 2010

Mera marmor!

av döma av denna bild så fanns Bigfoot förr!
Nej, det är en fot som är kvar av Konstantin den store (inte helt oväntat, va?). Tror dock inte att han var avbildad i naturlig storlek. Eller kanske ändå...
Undrar vad han pekade på?
Fontana di Trevi är inte bara ett namn på en pizzeria här i Karlstad, utan också en samling uthuggna statyer i centrala Rom! Den påbörjades av Bernini och fullbordades av Nicola Salvi 1762.

Roms mest berömda fontän har fått sitt namn av att den sammanstrålar tre gator vid slutet av Aqua Virgo, en akvedukt som försåg Rom med vatten redan år 19 f.Kr.


Fontana di Trevi har förekommit i flera filmer men mest känd är den för scenen i Fellinis La dolce vita, från 1960, då svenska skådespelerskan Anita Ekberg tar ett nattdopp i fontänen med Marcello Mastroianni.


Det finns lite olika teorier kring vad man ”får ut” av att kasta mynt i fontänen och hur många mynt man ska kasta i. Enligt ursprungslegenden gäller dock att man försäkrar sig om att få komma tillbaka till Rom om man kastar i ett mynt. De tiotusentals kronor som hamnar i fontänen varje dag plockas upp på natten och går till välgörande ändamål.
(Denna fakta lånad från resoteket)

Jag kastade dock aldrig i nåt mynt...ville inte riskera att behöva flyga nån mer gång tänker jag ;-)
Ännu en fantastiskt skulpterad dam med en toga av marmorerad marmor! Det är stenen själv som har denna ådring som ser påmålad ut. Och håret är antagligen gjort av svart marmor. (eller annan sten, jag vet inte.)

1 kommentar:

mimmi sa...

DEt var ju många fina bilder du har fått när du var i Rom :)
Bigfot var där också ser jag .. ja ja jag vet vad du skrev ..men det sa de bara för att folk inte skulle få panik ;)