19 december 2010

Dagens pausfågel är...

Tornseglare
(Apus apus)
Den förväxlas ofta med svala, men de här arterna är inte släkt. Tornseglaren är en seglare, men detta är den enda art som häckar i Sverige. På hösten flyttar dom till Afrika, söder om ekvatorn.
"Tornseglare är extremt anpassade till ett liv i luften och efter att de kläckts befinner sig många individer i luften från det att de lämnar boet tills de häckar första gången vilket sker efter två till tre år. De uppträder mycket sällan på marken och ofta påstås det att arten inte kan, eller har mycket svårt att lyfta från plant underlag, men detta är inte fallet för en frisk fågel.

Utanför häckningstiden uppehåller de sig i luften under flera månader ofta utan avbrott. På högsommaren är de sociala fåglarna mycket påfallande i luftrummet över städerna med sina gälla skrik. Vid sina flygmanövrer kan de i störtdykningar uppnå hastigheter på över 200 km/h.

I vissa områden i England hade tornseglare rykte om att vara "djävulsfåglar" ("devil birds" eller "screech devils"). Deras plötsliga uppträdande vid början av sommaren, tillsammans med den svarta fjäderdräkten och det högljudda skriet, tycktes kusligt för människorna.
I motsats till detta värderade tyrolarna tornseglarna positivt. Där sågs de som lyckobringare och antog den roll som ladusvalor och hussvalor tillskrevs i Tyskland. Från Plinius är även en nyttoanvändning från folkmedicinen bevarad, nämligen skulle buksmärtor kunna behandlas med tornseglare som inlagts i vin."
(Detta lånat från Wikipedia)

Jag hoppas att till sommaren kunna fota en sån här! Det har jag ju visserligen gjort på fotot härovan, men en liiiite skarpare bild vore kul. Men då får jag nog vara snabb... :-D Eller i alla fall sätta slutartiden på 1/2000 eller nåt...minst...

Nu snöar det här (joho.) Tråkigt som bara den, tycker jag. I eftermiddag blir det julbord på Cafe August! Men att cykla dit går inte, det får bli buss :-(

Nu blir eftermiddagarna inte längre i alla fall! 15.05 har solen gått ner i flera dagar. Den går upp lite senare på morgonen ända till på tisdag, men sen går det åt rätt håll! Tjoho!

Dagens ordspråk:
En svala gör ingen sommar.
(Men en tornseglare, kanske?)

10 kommentarer:

Anonym sa...

Nu fick jag lära mig nåt nytt igen=)

Var Julbordet gott?? Trivs du i er nya lägenhet..alla kartonger uppackade?

Ha en görgoo söndag, kramen Ninni

AnnaKK sa...

Du kommer säkert att få fin-fina foton på tornseglare till sommaren - bara det BLIR sommar nån mer gång!! (Hm...???)

Vid det här laget skulle jag tro att jag hade fått nåt synfel (mer än de jag redan har...) om det plötsligt INTE skulle snöa framför näthinnan längre... 8-O

Fruktansvärt så envist snöväder detta är!? :-( Det har ju hållt på mer eller mindre ända sen - ja, nu kommer jag inte ihåg när det började? I onsdags eller torsdags??? Men jag lovar att jag ska lägga noga märke till när det faktiskt slutar!!! >:-)

Ha det så finemang på julbordet!!! :-)

mimmi sa...

Ja det är bara att vänta men snart blir det väl vår igen och då kan man få se lite andra fåglar från din balkong :)

mammakero sa...

Har precis varit ute och skottat bort de 5 cm nysnö som fallit sedan igår kväll. Lätt och fin snö, en fröjd att skotta! Många gånger hellre skottar jag sån snö, än den tunga blöta klibbiga snön som annars brukar vara vanligast i södra Sverige. Det singlar en och annan flinga i luften...
Kunde ingenting om Tornseglare, kul att veta. Härlig bild på de "enbenta" måsarna!

Anonym sa...

Känslan av att (åtminstone) se i syne, infann sej vid 15-tiden. Då äntligen fanns det inte längre några snökorn kvar i luften! :-)

/AnnaKK

soffie sa...

va mysigt att gå ut och äta,mycket gott kan jag tänka mej de har där,
den fågeln vet jag inte om jag sett.
kul info .
ååå den 22 går vi åt rätt håll igen.men sakta går det...
den frågan var med på tipsis å den fick jag rätt på :)

Anonym sa...

Godkväll =)
KrAmSiSaR <3
<3

Susanne sa...

Haha...jag gillar de där enbenta måsarna :-) det ser ut som om de skulle behöva luta sig mot varandra!

Susanne

Söderkyla sa...

Mojjon!

Jag beställer ett foto på Tornseglaren FRAMIFRÅN!
Tack på förhand.

Pytteälgen sa...

hahah, jag tycker att dom ser så underbart roliga ut när dom står på ett ben! :)