13 december 2010

Dagens pausfågel är...

Nötskrika
(Garrulus grandalius)

är en kråkfågel som är väldans färgrann.

Vanligast är ett högljutt skränande läte, som används som varnings- och lockläte. Nötskrikan har också ett jamande läte som liknar ormvråkens och kan härma andra fåglar, särskilt duvhöken. Dessutom har den en lågmäld sång.

Födan är väldigt varierad. Den lever av många sorters frukter, insekter, kräldjur, fågelägg och fågelungar, smärre däggdjur, med mera. På hösten lever den främst av nötter och ekollon.

I delar av Norrland kallas fågeln rågskrika alternativt pärskira vilket på rikssvenska skulle bli potatisskata. På Gotland kallas den aldskräika alternativt aldskreika, vilket kan härledas från fornnordiska "aldin" som betyder trädfrukt med den fornsvenska särskilda uttolkningen ollon.

(Fakta härovan lånat från Wikipedia)
Nötskrikan gillade (som de andra fåglarna) att sitta högst upp i björken en stund! Först trodde jag det var en duva, men jag sprang efter kameran och hoppades att den skulle sitta kvar när jag kom fram till fönstret. Och det gjorde den. Efter en liten stund hoppade den ner en bit i trädet:
och satt där och myste lite innan den flög vidare. Men det var roligt att se den en stund! :-)
Gårdagsmorgonens ljus i träden gick inte av för hackor heller! Det liksom glittrade och lyste som av tusentals lysdioder. Det var lite is i toppen som solen gav liv och ljus åt.

Och eftersom det är Lucia-dagen idag så måste jag ju ha med ett par små Lucior jag mötte i lördags i en lokal nära mig:
 
Till och med dockan fick vara tärna! Bildkvaliten är väl inte den bästa, högt iso...men jag ville inte sätta på nån blixt och förstöra stämningen :-D

Och i en annan, svunnen tid fanns det också Lucior:
Man har inte roligare än man gör sig! (det är min pappa som är Lucia här!)

Dagens ordspråk:
Se ovanstående! Det passar bra tycker jag. ;-)

5 kommentarer:

AnnaKK sa...

Hejsan!

Här i norra Skåne går nötskrikan ofta udner benämningen "skouskada" (skogs-skata, på rikssvenska). :-) Försökte fånga en sån på bild i luften häromdagen, men autofokusen trasslade in sej i ett par elledningar (hm!) så fågeln blev mest bara sudd... (Ja, inte ens elledningarna blev skarpa, förresten!?). Men det kommer nog nya tillfällen, för vi har ett par såna här i faggorna som lite allt som oftast kommer hit och kollar om småfåglarna har fått nåt som de också gillar.

Att ekorren inte gillade jordnötterna tyckte jag också var konstigt - men kanske är det nåt fel på dem!? Vågar man provsmaka en, tro...? Måste kolla om det står sånt där bäst före-datum på fågelmaten!!!

fotopunktMis sa...

Gammal som ung..liten som stor..så tycker vi om Lucia..ljusets budbärare..och visst skippar man blixt i sådana fina stämningar..h det..Maria

Södertärna sa...

Haha, Nisse som Lucia långt innan du var född!
Inte ens påtänkt!

Ha det Gött i stugvärmen.

soffie sa...

haha va fin lucia han va:)
kul med alla fåglar du bjuder på här,
Snart är det jullov för mej längtar är sååå trött,
kram

mammakero sa...

HAHAHA!! Vad han var fin! Undrar bara lite över vad han i vitt närmast dragspelaren ska föreställa vara för något...