10 december 2010

Dagens pausfågel är...


en fjäder! Men en fjäder gör ingen höna heter det ju..och därmed är veckans pausfågel...
en höna:
En höna av släkten "huvudlösa hönor" ?

 Charles Darwin menade att tamhöns härstammar från i första hand röd djungelhöna (Gallus gallus) som i vilt tillstånd lever i den orientaliska regionen. Färsk forskning har dock visat att åtminstone genen för gult skinn kom till de domesticerade fåglarna via hybridisering med sonneratshönan. En modern tamhöna och en röd djungelhöna kan skapa fullt fruktbara hybrider.

De olika hönsraserna uppvisar stor skillnad i morfologi. Riktigt små dvärghöns kan väga några få hekto, som holländsk dvärg på 425 gram, och vara ett par decimeter långa. Brahman, kan väga upp till 5 kg och vara 75 cm lång. Den tyngsta, dorking, kan väga uppåt 6 kg.

I Sverige blev avel av tamhöns av stor betydelse runt 1500-talet. Avelsgårdar uppfördes över hela landet på beställning av Gustav Vasa.
(Fakta lånat av Wikipedia)
För övrigt så blommar min azalea väldigt fint! Jag fick den av min bror för några veckor sen och jag vattnar den då och då genom att sänka ner den i vatten och låta den dricka så mycket som den vill. Hoppas jag kan ställa ut den på balkongen till sommaren. Mina pelargoner står ju uppe på vinden och lever än, hoppas jag. Det är ljust och svalt däruppe så det borde vara en idealisk övervintringsplats för dom. Men ska dom ha nåt vatten under vintern när de står så där?  
 Azalea är en rhododendronart.
Randig klöver? Nej, tyvärr, det är solen som lyser igenom den och ger detta roliga mönster. Men denna stora klöver är vacker ändå med sin starka lila färg!

Dagens ordspråk:
Blind höna finner också ett korn
(Svenskt ordspråk)

3 kommentarer:

AnnaKK sa...

Hönsavel har jag lyckats betydligt bättre med än att sköta azaleor... Fast nu har jag varken höns eller vattenkrävande blomster... Tiderna förändras! <:-)

Ja, visst blev man ganska inspirerad av Mitt i Naturen igår! Brutus gömsle hemma på tomten, tex... Ett sånt vill jag också ha!! :-D Eller kanske inte nödvändigtvis det lilla skjulet att krypa in i, utan mer en genomtänkt utfodringsplats där man av automatik får en snygg bakgrund och så där... Fast något att gömma sej själv i/bakom behövs ju också förstås, men det behöver nog inte vara så avancerat... Undrar om maken kan tänka sej hugga ner alla störande trädstammar som blir i bakgrunden på de flesta av mina ekorr-/fågelfoton!? ;-)

Hoppas din sura deg är en glad deg idag!! Fick den jäsa under "värmelampan" hela natten, eller släckte du när du gick och la dej? :-)

AnnaKK sa...

Gömsel inne?? Ska du vaka på dammråttorna? ;-)

Studio Natur har helt gått mej förbi. Ibland händer det att Kunskapskanalen glimtar förbi i rutan - men då får jag se till att stanna kvar vid den kanalen lite längre stund i fortsättningen då. :-)

mimmi sa...

Man kunde ju nästan tro att den sista bilder var på en fjäril :)
Det påminnande lite om en sån när jag tittade på den bild :)
Ush för detta kalla väder.... jag vill ha tö nu ..men det ser inte ut som vi skall få det på ett bra tag