07 december 2010

Dagens pausfågel är...

Kaja (Corvus monedula)
Kajor finns i fyra underarter och den stannar ofta kvar på vintern i Sverige även om en del flyttar söderut. Kajorna är som många andra kråkfåglar intelligenta och läraktiga fast de förr ansågs vara dumma.

Det dialektala ordet alika för kaja kommer från lågtyska. Uttrycken fyllekaja och full som som en alika kommer möjligtvis från att kajor lätt kan göras berusade genom bröd droppat i brännvin. Även uttrycket dum som en alika har förekommit i sydsvensk dialekt. I England ansågs kajor vara dumma. Ordet kaja kommer av lätet, liksom korp och kråka.

Kajan är, speciellt i flockar, mycket talför och kan skränande dra omkring. Ibland ger den ifrån sig ett något klagande läte. Lockropet är ett metalliskt "jack".
(Lånat från Wikipedia)
(Hmm...inte helt olikt den så kallade "fyllekajan" då! :-D)
Jag vaknade tidigt i morse...och det var ett märkligt ljus ute. Denna bilden är inte överstrålad i kameran, utan det såg ut så i verkligheten också! Jag tror att det berodde på att det snöade omkring pytteflingor och då blev det ljuspelare både uppåt och neråt vid lyktstolparna!

Det är dessvärre kallt igen här, -13 är temperaturen här just nu.

Fördelar med kylan:
*Det finns inga myggor
*Det finns inga fästingar som jagar en i skogen och nafsar en i hälarna
*Man slipper få frågan om man "har badat än"
*Inga solbrännor som går överstyr
Ja, se där, sommaren kan vara långtråkig, dötrist och alldeles, alldeles........
UNDERBAR!

Det går inte att lura sig själv. ;)
 Dagens ordspråk:
Att vara uttråkad är att tillåta sig själv att hänga i luften ett litet tag.
(Patricia Tudor-Sandahl)

2 kommentarer:

AnnaKK sa...

Det satt en Kaj och en Kajsa (eller vad de nu kan tänkas ha hetat) på trottoaren alldeles intill en husvägg häromdagen när jag var i "byn". Gick tätt förbi dem, och eftersom de knappt flyttade sej en decimeter så började jag faktiskt PRATA med dem! Frågade dem om de frös och så där... :-)

Synd de inte var ett par taltrastar istället, för då kanske man hade fått svar...? :-)

mimmi sa...

ja du :) här får man se fåglar från dig :) härligt :)
Ja jag var uppe tidigt idag .. som sagt .. jag kan inte slappna av när jag vet att jag har saker som skall fixas på den nya dator :). jag skall inte till stan idag som du .men jag skall nog gå ut en liten sväng sen :)