24 oktober 2011

Äta eller ätas...

Här är några ostrukturerade bilder på "min" lönn utanför balkongen! Ska försöka få till en kvällsbild på den också så småningom, kanske med snö på *huuu*.

Nåja, jag läste i Medmerabladet om s.k Doggy Bags och det är intressant tycker jag! Detta är vanligare i USA än här tydligen, men jag har ofta bett om att få ta med min ouppätna mat hem och det har aldrig varit något problem. Jag har (enligt sambon) ett något komplicerat förhållande till mat och kan (enligt mig själv) bli "sudden mätt" ;) och har man då betalat för en stor portion och bara orkar äta hälften så tar jag med mig resten hem! Inte om det bara är lite kvar, naturligtvis, men om det är en hel del. 

Tanken svindlar när man tänker på hur mycket mat det måste slängas (c:a 300 000 ton från storhushåll och restauranger enligt Medmeratidningen). Konsumentverket har gjort en undersökning om doggybags och hälften av de som svarade tycker att det är pinsamt att be om en! Pinsamt? Varför då? Anses man vara snål om man ber om en? Maten är ju betald och slängs ju "te enga nötta" annars! (Det var min väschöttska som bröt igenom där)

Hur gör ni därute i cybervärlden? Doggy Bags eller inte? 

11 kommentarer:

EVA / whiskyochchampagne sa...

Roligt att ta kort på samma motiv och ur samma vinkel...blir himla läckra collage av !

Här kom det liiite snöblandat regn im lördags men det har inte lagt nåt vitt påå makren...tack och lov !!! Inte än, absolut inte än :(

Jag gillar DoggyBags !

Självklart ska man få ta med sig maten hem då man betalat för den...
1980 var jag och min kompis i USA och vartän vi åt så kom servitören automatiskt med en doggybag innan tallrikarna plockades undan ! Och det känns ju helt rätt att man gör så. Bättre ta hem och lite kvällsmat än att det ska kastas !

♥ ♥ ♥

KRAAAM EVA

Tristan sa...

Flott å se årstidsforandringene.

AnnaKK sa...

Jag får nog börja äta lite oftare på restaurang innan jag kan besvara den här frågan... <:-) Gör nämligen nästan bara det i samband med julbord och så där. Och just på ett julbord skulle jag faktsikt tycka att det vore lite pinsamt att be om en doggybag... ;-)

Men generellt är jag helt anti att slänga mat som fortfarande är ätbar. Och tycker det är bra när affärerna har nån typ av fyndhörna där de säljer sånt med väldigt kort tid kvar av bäst före-datumet osv till reducerat pris istället för att bara kasta de produkterna.

södercasio sa...

Självklart ber jag om en doggyväska!
Äter bara en halv pizza och tar
ALLTID med resten hem!

Varför skämmas, så dumt!

Ja, nu brinner det i naturen, underbara färger, varför ska löven behöva trilla av?

Snö vill jag inte få...fy va trist, jobbigt och halt!

Hadäbäst!

Ann Catrine sa...

Jag ber nog om doggybag
(kanske skulle namnet ändras så
blev det mindre pinsamt för de
som tycker det...)
när jag inte orkar med allt!
(när nu det händer, för jag är en
storätare jag... nästa bara vid
pizzor som jag inte klarar av att
få i mig allt)

Vilken bra idé med att fotografera
trädet,
man ser verkligen årstidernas
växlingar!
tror jag ska knycka den idén!

Tack gulle dig för alla kommenater
du lämnar hos mig!

stor kram!

Ninni sa...

Helt okey att be om att få med maten hem!
Sist var och åt pizza så bad jag om en kartong, sonen tyckte nog jag vart lite pinsam först..men han var tacksam sen när han blev hungrig igen senare..hahaha.

Utomlands får man alltid för mycket mat..men då är det svårt att ta med hem.

Ha det..kram kram

Mimmi sa...

snö? ush..ok .om det bara är lite lite .. då kan det gå an ..för det blir ju så ljust och fint ute då "host"
Jag skulle nog också behöva en doggy bag .. för mer än hälften av det jag får på tallriken när jag äter ute är kvar när jag lämnar.
Solen .. vart är den? Den skulle ju lysa från en klarblå himmel idag .. jag ser bara ett stort tjock moln täcke :(kramizzz :)

Lambergsfrua sa...

De gånger jag vi äter på restaurang här i Sverige, brukar det inte vara så stora portioner;) Annars ber jag självklart om en doggy bag. Det är ju min mat! Inte det minsta pinsamt, bara miljövänligt - man ska inte slänga mat, så är det bara.
Vilken trevlig ide att fotografera samma motiv under flera årstider. Kanske nästa blir med massor av frost på - för snö vill vi ju inte ha...
Kram!

soffie sa...

jag gillar doggybags och ber oftast att ta med mej hem man har ju ändå betalat för maten, må gott

AnnaKK sa...

Sommartid ser den där lönnen väldigt tät och fin ut i kronan. Du skulle kunna ha ett gömsle uppe i den!? Och smygfota folk som går förbi på gången nedanför!! ;-)

i stora drag sa...

Får inte lönnen gula och röda blad också? Eller du hann inte? :)

Äter inte ute så väldigt ofta precis, men känns faktiskt lite "skämmigt" att be om doggybag! Även om det inte borde det. Då är det bra med hämtpizza :) för hälften blir mat nästa dag (utan bag)!

La mig som följare också.
Ha en bra dag! /Pia