25 september 2010

Boktips i regnet...

Jag har precis läst ut Deon Meyers bok "Devils Peak". Den, liksom hans förra böcker, utspelar sig i Sydafrika, i ett annat politiskt klimat än vad vi är vana vid. Där finns korrumperade poliser och f.d. soldater som till exempel Tobela Mpayipheli som tillsammans med sin adoptivson väntar sig ett nytt liv i det nya Sydafrika.

Men de råkar befinna sig på fel plats vid fel tillfälle, adoptivsonen blir skjuten vid ett rån och Tobela tar upp jakten på rånarna på sitt eget sätt. Han vill hämnas och hittar andra saker att hämnas än bara sin adoptivson. En polis, Bennie Griessel har sitt eget helvete och kämpar mot sin alkoholism samtidigt som han letar efter "Artemis" som tidningarna kallar hämnaren.
Författaren har antagligen gjort en enorm research och som genom en slump (?) såg jag en TV-dokumentär av Louis Theroux som reste i Johannesburg och skildrade vardagen där för många. Det var korrumperade poliser, lynchmobbar som tog lagen i egna händer och brottslingar som berättade för filmteamet vad de var kapabla att göra.

Vi här i Sverige kan nog inte föreställa oss ett samhälle i kaos, arbetslösheten är skyhög och kriminaliteten stor, dessa två saker hänger ju gärna ihop, människor gör ju allt för att överleva...

Men för att återgå till boken så är slutet något av det mest spännande jag läst på länge. Det är flera historier i boken som vävs ihop och det går fortare och fortare och man vill bara veta hur det går!

2 kommentarer:

Mimmi sa...

Ja nog har det varit en dag som man kunde använda att läsa .. för det har ta mig tusan regnat hela dagen och jag håller på att klättra på väggarna här hemma nu

Peters bildmagi sa...

Låter som en bra bok...ska genast skaffa :-)